Duyu Bütünleme Nedir ?
(Duyu bütünleme) tedavi yöntemi olarak tüm dünyada sadece Ergoterapistler tarafından uygulanan bir çeşit terapi yöntemidir. Ayrıca lisans eğitiminin yetersiz olması sebebiyle bu eğitime ek duyu bütünleme sertifikası almış Fizyoterapistler kurslarla yetkinlik kazanarak kendi mesleki sınırları çerçevesinde müdahaleyi uygulayabilmektedir. Çeşitli kurslarla yetkinlik kazanıldığı gibi duyu bütünlemeye profesyoneller yönlendirmesi için anlatılan tanıtım amaçlı duyu bütünleme kurslarına katılanlarda bu sertifikaları kötüye kullanıp kendileri duyu bütünleme yaptıklarını iddia ettikleri olmuştur.
Duyu bütünleme terapisi, rehabilitasyonlarda ki bir çok uygulamalarından sadece bir tanesidir. Bedenimizden ve çevremizden gelmekte olan bilgileri duyusal organlarımız vasıtasıyla alınıp, bu bilgilerin beyimizin çeşitli bölgelerine gönderilmesi ve beynimizde çeşitli işlemlerden geçerek manalandırılır. Sonrasında bu bilgilere uygun davranış oluşturulur. Bu sürece duyu bütünleme terapisi denir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu , otizm , CP ve Down sendromu , gelişimsel gecikmeler… ; gibi hastalıklarda ihtiyaç olması halinde duyu bütünleme yapılabilir. Aslında çocuğumuzda görülen bir çok poblemin altında da duyusal problemler yatıyor olabilir.
Duyusal deneyimler taktil, hareket, vücut farkındalığı, görmek, ses, kokular, tatlar ve yerçekimi çekimini (gravity) içerir. Beynimiz bu bilgileri organize edip yorumlaması prosesine Duyu Bütünleme denir. D.B. , ileriki hayatımız için, daha da kompleks öğrenme ve davranışlar için temel taşları oluşturur. Bir çok Çocuk için Duyu Bütünleme,zaten normalde yaptığı çocukluk aktivitelerinde gelişim sağlar. Ancak teknoloji ve doğadan uzaklaşmayla beraber bu biraz azalmış durumdadır. Bu sürecin sonucunda da motor planlama gelişir vb. gelişir. Ancak her çocuk aynı değildir. Bazılarının duyusal bütünleşme süreci gerektiği kadar düzgün ve hızlı olmayabilir. Bir ya da birkaç basamağı geri kalabilir ve bu da merdiven şeklinde tüm süreci etkileyebilir. Bu süreç düzensiz olduğunda, öğrenme süreci, çocuğun gelişimi ve davranışlarında çeşitli problemler meydana gelebilir. D.B. seansları çoğunukla oyun içlerine gizlenerek verilir ve çocuğa oyun oynarken geliştirilir. Çocuğun sevdiği oyunları takip eder ve oyunları seçmesine izin verir, fakat belirlediğimiz hedeflere doğru ilerleme kaydettiğinden emin olmamız gerekir. Böylece tedavinin etkinliği de artmış olur. Oyunun, becerileri için “tam doğru meydan okuma” olduğundan emin olur.
Eğitim Özellikleri
- Dersler 0
- Sınavlar 0
- Süre Lifetime access
- Yetenek seviyesi All levels
- Öğrenciler 0
- Değerlendirme Evet